Bökkers kijkt uit naar Reurpop! [Interview]

Koop nu tickets! Koop het boek 12,5 jaar Reurpop!

Zondag 7 juni komt Bökkers voor de derde keer in de geschiedenis van het Reurpopfestival naar de Wiersseweg voor een potje onvervalste Rock ’n Roll! Tijdens de vorige optredens op Reurpop speelde de band vooral nummers van Normaal. Inmiddels brachten de heren meerdere albums uit en wordt het repertoire meer en meer gevuld met eigen werk. Onlangs hadden we een fijn onderonsje met Hendrik Jan Bökkers, leadzanger van de band. Martijn Fokkink schotelde HJ enkele vragen voor.

Hendrik Jan, fijn dat je wat tijd voor ons vrij wilt maken. Alles goed?

Geen enkel probleem. Jazeker goed te passe!

Het moeten drukke tijden voor jou en de andere bandleden zijn: volop optredens en tussendoor een albumpresentatie op Dauwpop.

Klopt, we doen aardig wat optredens en onlangs hebben we op Dauwpop inderdaad ons nieuwe album gepresenteerd. Evenals vorig jaar.

Blixer Elixer is de naam van jullie nieuwe album, elf nummers telt het album en het gaat werkelijk alle kanten op. Alle bandleden schrijven mee aan de teksten. Het moet een rijk gevoel geven om te weten dat iedereen kan schrijven/componeren.

Dat klopt, het is een lekker gevoel om te weten dat iedereen schrijven kan. Als het op één persoon aankomt, kan de druk erg groot worden. Nu schrijft iedereen bijvoorbeeld vier nummers, bij elkaar heb je er dan zestien en de tracks waar we het beste gevoel bij hebben, belanden uiteindelijk op het album.

Veel van jullie teksten gaan over de geneugten en beslommeringen des levens, zoals vrouwen, liefde, werk en het leven in het algemeen. Zijn deze teksten ook een reflectie op jullie eigen leven? Bijvoorbeeld ‘Die andere luu’, ‘Nooit Meer noar Huus’ en ‘Mien Leaven’?

Wij praten liever niet over onze teksten. Je zou Johnny Cash toch ook niet gevraagd hebben of hij echt een vent neergeschoten heeft? Misschien heeft hij dat wel, maar waarschijnlijk niet, haha. Dat houdt het magisch. Iedere liedjesschrijver haalt zijn inspiratie ergens vandaan, maar om nu te zeggen dat het reflecteren is op onze eigen levens, gaat te ver.

Jullie doen de laatste jaren veel tentfeesten, zalen en ook festivals aan. Wat maakt optreden op festivals – zoals Reurpop – zo leuk?

Wat ik vooral zo leuk vind aan Reurpop is de aankleding. Goede festivals zijn goed aangekleed. Dat geeft direct een goede sfeer. Op een festival spelen we vaak één lange set van 1 tot 1,5 uur. Het voordeel is dat je geen pauze hebt, maar juist alle energie in een relatief kort tijdsbestek de tent in kunt slingeren. Daarnaast gaat het feest na het optreden vaak nog even door; het is erg gezellig om na het optreden nog even het festival over te struinen, een biertje te drinken en te genieten van de sfeer en muziek.

Naast een tournee langs vele feesttenten en zalen doen jullie dit jaar een clubtour. Jullie staan op poppodia als het Metropool, Hedon en Paradiso. Wat is het grote verschil tussen optredens in feesttenten en optredens in clubs?

In het verleden hebben Erik en ik met Soundsurfer en Arjan en Jeroen met 16Down veel in clubs opgetreden. We doen het dit jaar voor het eerst met Bökkers en we gaan uitsluitend eigen werk spelen. De grootste uitdaging wordt om het sfeertje dat ontstaat tijdens optredens op festivals en in feesttenten, mee te nemen de clubs in. Ik denk daarnaast dat het wat intiemer is. We gaan het meemaken!

Je bent inmiddels gepokt en gemazeld in het vak. Met Soundsurfer heb je in Europa opgetreden, met Jovink deed je zo’n 100 optredens per jaar, met de Normaal Coverband trad je enkele jaren intensief op en met Bökkers heb je in vijf jaar tijd vier platen opgenomen. Wat is het grootste verschil tussen deze vier bands?

Vooral het verschil tussen Soundsurfer en Jovink was destijds heel groot. Veel van de mensen die me uit de periode van Soundsurfer kenden, hadden echt zoiets van ‘Huh, ga je bij Jovink spelen?’ Voor mij was het eigenlijk een logische stap. Ondanks dat de muziekstijlen veel van elkaar verschilden, kende ik Jovink natuurlijk al wel. Zij traden veel op, ook in Salland waar ik vandaan kom. Toen ik de kans kreeg met Jovink aan de slag te gaan, heb ik die met beide handen aangegrepen. De verschillen zijn er teveel om op te noemen. Je kunt beter vragen wat de overeenkomsten zijn, haha!

Jovink is inmiddels al bijna acht jaar gestopt met touren, Normaal stopt na deze zomer met de Veldtochten. Is het zo dat Bökkers (on)bewust ‘gaten’ opvult die de eerder genoemde bands achterlieten en -laten?

Het is niet zo dat we bewust aan de tafel zijn gaan zitten om te kijken hoe we een eventueel gat zo goed mogelijk konden opvullen. Wanneer we met Jovink tourden was er in de wintermaanden een winterstop. Erik en ik traden in die periode met de Normaal Coverband – want die bestond toen al – regelmatig op in kroegen. Gewoon omdat we dat leuk vonden. Toen bij het grote publiek bekend werd dat Jovink zou stoppen met touren, stond er tijdens een optreden in een café in Luttenberg opeens 500 man in de tent. Toen hadden we wel zoiets van ‘Goh, dat geeft wel een leuk sfeertje!’ We hebben toen een boeker in de arm genomen om te  kijken of er belangstelling was voor ons als Normaal Coverband. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Van het één kwam het ander en dit jaar doen we met Bökkers zo’n 60 optredens.

Vorig jaar traden jullie op zaterdagavond op, in de megatent op de Zwarte Cross, dit jaar stonden jullie in de Keizerskroon in Ruurlo. Verschil? Zo’n 10.000 man. Hoe beleven jullie zulke optredens. Is het zo dat je de grote optredens bewust of onbewust anders benadert dan de kleinere?

Grotere optredens vragen om een iets andere manier van interactie met het publiek. Het merendeel van het publiek staat verder van je af. Daarom probeer je tussen het spelen van de nummers door de aankondigingen wat theatraler te maken en wat duidelijker te spreken, zodat mensen het allemaal goed meekrijgen. Vorig jaar op de Zwarte Cross lukte dat aardig trouwens, haha!

Dan Reurpop. Dit jaar staan jullie voor de derde keer geprogrammeerd. Wat kun jij je nog herinneren van de voorgaande optredens op dit Ruurlose festival?

Zoals ik al zei vind ik de aankleding op een festival erg belangrijk. Dat is prima voor elkaar op Reurpop! Als ik het goed heb stonden we tijdens de vorige edities van Reurpop ook op de zondagmiddag geprogrammeerd. De laatste keer is trouwens alweer drie jaar geleden! Het wordt dan ook hoog tijd dat we weer een keer langskomen! De vorige keren zijn we na ons optreden ook nog lekker blijven hangen, er heerst echt een supersfeertje!

Voorgaande jaren waren jullie na het optreden inderdaad nog geruime tijd backstage en op het festivalterrein te vinden. Komt dat door onze catering of de vrouwelijke vrijwilligers die de catering verzorgen?

Beide! (lachend)

In 2010 en 2012 speelden jullie nog veel covers van Normaal. Hoe ziet een optreden er anno 2015 uit? Veel eigen werk? Nummers van Normaal?

Nou, wel leuk dat je dit vraagt. Tijdens ons laatste optreden op Reurpop in 2012 was Jan Manschot, de oud-drummer en medeoprichter van Normaal, ook op het festivalterrein en hij heeft ons daar zien optreden. Na afloop zei Jan dat hij ons als Normaal Coverband echt heel tof vond, maar hij gaf ook aan dat als we bestaansrecht wilden houden, we aan de slag moesten met eigen nummers. We speelden zelf al langer met dat idee, maar de tip van Jan was net dat laatste zetje om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Jan heeft ook meegeschreven aan de plaat die volgde. De titeltrack ‘Morattamottamotta’ is geschreven door hem.

Wauw! Reurpop markeert in dat opzicht dus een punt in de geschiedenis van Bökkers?!

Haha, jazeker! In dat opzicht wel. Na ‘Morattamottamotta’ hebben we ook de albums ‘Humme’ en ‘Blixer Elixer’ uitgebracht. Tijdens optredens spelen we steeds meer nummers van deze albums. De vraag om eigen werk te spelen, krijgen we ook steeds meer. Omdat we alles zelf schrijven, beschouwen we dit als een groot compliment.

Betekent dit dat jullie op Reurpop alleen maar eigen werk spelen, of is er ook nog ruimte voor nummers van Normaal?

Tijdens Reurpop doen we zeker ook nog een handvol nummers van Normaal. Het volk in Ruurlo kent deze teksten zo goed, dat we ze die niet willen onthouden. Daarnaast spelen we inderdaad eigen nummers. Dat het een klasse feest gaat worden, staat sowieso vast!

De Reurpopbezoeker die de laatste jaren onder een kei heeft gelegen en nog niet bekend is met Bökkers en het werk van Bökkers, hoe kan hij/zij zich het beste voorbereiden en wat kan hij/zij verwachten?

Ze moeten van tevoren niet te veel drinken, dat moeten ze vooral tijdens ons optreden doen, haha! De tap moet overuren draaien! Daarnaast kunnen ze vooral heel veel feest verwachten!

Nog iets meer dan een week en het spektakel aan de Wiersseweg barst weer los, wij zijn er klaar voor. Bökkers ook?

Ja absoluut! We hebben er oprecht ontzettend veel zin in! De vorige keren zijn ons zo goed bevallen. Met zulk enthousiast publiek en de goede organisatie moet het ook dit jaar weer goed komen!

Hendrik Jan, bedankt voor je tijd en dit interview!

Jullie bedankt, we zien elkaar op zondag 7 juni!

  

Koop nu tickets! Koop het boek 12,5 jaar Reurpop!