Reurpopvrijdag door de ogen van de bezoeker

Koop nu tickets!

Een verslag over de Reurpopvrijdag, vanuit de ogen van reporters Niels Limbeek en Sylvia van den Hoek:

Vorig jaar hebben wij een verslag geschreven vanuit VPRO’s 3voor12 Gelderland. Daarna zijn we helemaal enthousiast geraakt over dit festival en hebben we de organisatie gevraagd om over 1 van de beste festivals van Nederland een kritisch report te schrijven.

5 juni 2015, een bloedhete dag met 33 graden in Ruurlo. Een geweldige start van Reurpop 2015. We keken enthousiast uit naar deze 8e editie met mooie headliners zoals Brainpower, Sandro Silva, Doe Maar Undercover en nog heel veel meer. We hadden er veel zin in.

Bij de ingang werden we verwelkomd door de entreeband ‘YATS’. Een duo dat gezellige mee-swing covers speelt en je alvast een beetje opwarmt. Het was sowieso een creatieve Reurpop entree ervaring die je niet snel vergeet. Een ziekenhuiszuster met hoog gehakte rode lieslaarzen, haar haren in dezelfde kleur (net als haar korte rokje) staat met veel lawaai en humor de gasten te verwelkomen met een fototoestel. Zonder dat je het in de gaten hebt laat ze je langs een “levende plant” lopen? Met een berg geluid en beweging komt de plant tot leven wat zorgt voor veel humor. Met een schrik, veel gegil en gelach ben je binnen op Reurpop 2015!

Als we kijken naar de aankleding is het dit jaar weer tot in de puntjes verzorgd. Er staat van alles staat op het terrein. De bekende Reurpophond Rupo, een mega grote koptelefoon voor de Hardkoor Arena, Melksilo, melkbussen, koeien. Niets is te gek op Reurpop 2015. De aankleding op Reurpop zien wij elk jaar beter, meer en diverser worden. En het grootste gedeelte is ook nog eens zelf gemaakt door de vrijwilligers die het hele jaar door hieraan bouwen. Nieuwe en oude decoratiestukken wisselen elkaar af.

Benny's Bierstube ReurpopDe indeling van het veld is iets anders dan vorig jaar. Het reggaeprodium heeft van plaats geruild met de grote Balzaal. Benny’s Bierstube in het midden is gewoon gezellig zichzelf gebleven. Net zoals vorig jaar een houten skihut met barmensen in Duitse oktober kleding die ervoor zorgen dat het schlager feestje compleet is. De voetbalfans die wat moeten missen omdat ze naar Reurpop willen? Nee hoor, ze kunnen genieten dankzij 2 voetbalschermen op de achtergrond waar Nederland – Verenigde Staten live wordt uitgezonden. Zondag is hier ook de finale van de UEFA Champions League te zien tussen Juventus en FC Barcelona. Jammer dat Nederland deze avond niet won, het werd 3-4 voor Amerika.

Peace-Love-Music reggaepodium
Hier waan je jezelf automatisch op een tropisch eiland. Wat is hier veel werk voor verricht. Met pallets, gekleurde kussens, een zandstrand en afdaken met camouflagedoeken kun je fijn chillen in hoekjes met uitzicht op het podium. De band Skank Dubious zorgt ervoor dat het swing gehalte in je omhoog komt, langzaam maken mensen al wat dans pasjes. Deze band uit Amsterdam speelt 2 sets en precies na de 2e set wanneer iedereen los komt en staat te dansen valt het met bakken uit de lucht. Met onweer wat later er ook nog bij komt zit het grootste aantal bezoekers binnen in de balzaal tent of te schuilen bij de barretjes van de Peace-Love-Music podium. Wachten maar, op de Doe Maar Undercover band!

Hardkoor Arena
Reurpop is voor jong en oud. Voor de ouderen onder ons was Reurpop dan ook prima te doen. In de Hardkoor Arena stonden koren de bekendste meezing klassiekers te zingen. Van duitse Schlager, tot Nederpop. Niets was te gek. We zagen op een gegeven moment zelfs wat ouderen dansen. Slecht ter been, maar goed te pas, dan dansen we toch met een rollator erbij? Erg leuk om te zien hoe jongeren naar de ouderen zaten te kijken. Zij genieten, dan genieten wij ook!

Reurkoor Hardkoor

De Balzaal
Premium Rocks ReurpopPremium, een band van vijf personen staat hier vanaf opening met hart en ziel te spelen. Covers van alle genres. Echt, je kan het zo gek niet verzinnen of ze spelen het. Van hedendaagse Top40 hits, naar Shocking Blue tot vuige rock. Alles heb ik ze met veel energie horen spelen. Openen op een festival is nooit makkelijk, deze band stond in het begin dan ook voor een bijna lege balzaal te spelen. Omdat het rond 22.00 uur toch echt hard ging regenen was de tent al snel gevuld. De energie waarmee deze band van begin tot einde speelt, en het publiek erin betrekt was echt aanstekelijk. Zie je plotseling iemand in publiek een selfie maken met de achtergrond van de band, staat de band erachter snel samen met een glimlach te poseren. Veel humor, een beetje zelfspot en grappen en grollen in een volle tent aan het eind. Het feest ging los!

Theatertent
Jelle Theatertent ReurpopWe lopen nog een ronde over het zo gezellig aangeklede terrein om te kijken waar we nu naar toe gaan. Bij een piepklein circustentje staat een jongen in een opvallend circusdirecteur-kostuum mensen de tent in te lokken. Mijn interesse is gewekt. Binnen is een piste gebouwd met banken eromheen, een ruimte voor ongeveer 40 mensen. Dit heb ik vorig jaar helemaal niet gezien! Dit blijkt bij navraag te kloppen. Het is nieuw dit jaar en van ons mogen ze dit volgend jaar gewoon weer doen. De theatertent met een breed aanbod van korte optredens. Muziek, cabaret, show en illusie; er is voor iedereen wat wils.
Ik schuif aan voor een muziekoptreden. ‘Retourtje Binnenkant’ heet het. Geen idee wat ik moet verwachten? Een dame stapt eenzaam alleen de piste in en begint een verhaal over verwachtingen die anderen van jou hebben en wat dit met je doet. Het komt binnen, want iedereen die er zit heeft nu ook verwachtingen van haar. Ze heeft gelijk, mensen zijn veel te veel bezig met voldoen aan verwachtingen van anderen in plaats van gelukkig zijn en ons hart te volgen. Het word een korte cabaretvoorstelling met korte verhaaltjes en liedjes. Een feelgood gevoel krijg je hiervan en superleuk om dit op Reurpop tegen te komen. Wij vinden deze Theatertent een aanwinst.

Doe Maar Undercover
Zodra ze beginnen te spelen denk je weer aan vroeger, ik voel me ineens weer 18. Bij het niet overdekte reggae podium komt de regen met bakken naar beneden. Onder het tentje aan de kant staan mensen opeengepakt te swingen op de geluiden van Doe Maar. Ik kan niet anders zeggen omdat het zo dicht aanzit tegen het origineel. Een aantal die-hard fans staat zelfs in de stromende regen met een glimlach voor het podium te dansen. De band heeft het zichtbaar naar zijn zin met het publiek en grapt over de dorpen die de Romeinen weerstaan (de drie mensen die zelfs tijdens de stortvloed blijven staan). Alle bekende en minder bekende nummer worden gespeeld. Het publiek vraagt om Nederwiet? Met veel gelach reageert de zanger dat hij deze na de pauze zeker zal spelen als ze iedereen op het festivalterrein gaan halen om het feestje nog groter te maken. En dat werd het. Na regen kwam er nog meer regen, maar ook feest.

Doe maar reggae Reurpop

Loco Loco Disco Show
Loco Loco Disco Show was de afsluiter van de balzaal. 3 gasten die in stoffen jaren 80 pakken en een Dj booth ervoor moeten zorgen dat deze avond met een knaller eindigt? Wat hebben we gelachen om 100 vlaggetjes en de ‘van voor, naar achter, van links, naar rechts- remix. Vlaggetjes gingen alle kanten op behalve de juiste. En je kon hiermee nog een leuke prijs mee winnen ook! Alle foute nummers kwamen aan bod. Buiten klapte de onweer zelfs op een kilometer afstand. Binnen was het sfeertje zo gezellig dat niemand dit heeft meegekregen. Lekkere doorzakker en heerlijk om zo de avond mee af te sluiten. Reurpop vrijdag, jullie waren geweldig!

Loco Loco disco show reurpop

Sfeerimpressie Reurpop vrijdag 5 juni 2015:

Koop nu tickets!