Vrijwilliger aan het woord – Bianca Pasman

Koop het boek 12,5 jaar Reurpop!

De bekende paarse munten; wie heeft ze niet thuis in de ‘muntenpot’. Achter de verkoop van deze festivalmunten zit een heel team dat alles regelt. Bianca Pasman is één van de kassaverantwoordelijken.

Wat doe je bij Reurpop?
Ik ben de laatste jaren kassaverantwoordelijk. Ik ben geloof ik ooit begonnen met een nachtje nachtwacht en een zondag tappen, toen via de cocktailbar samen met mijn zus Sanne, naar de muntenkassa. Ik ben samen met Judith Kuenen, Moniek Dijkman, Erna Brunekreeft en Wim Wolsink kassaverantwoordelijke. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de kassa-unit en de daarbij behorende administratie. Ik zorg er, samen met de andere kassaverantwoordelijken, voor dat het verloop van het verkoopproces en innameproces van de munten goed verloopt. Daarnaast instrueren we de mensen die in de kassa-unit zitten en zijn we hun aanspreekpunt. Vroeger pakten we de festivalmunten ook in, maar dat wordt nu gedaan door leerlingen van het Bariet uit Lichtenvoorde. En ook de kaartverkoop is weggevallen, aangezien Reurpop voortijdig uitverkocht is.

Tot slot controleren we ook of de rijen voor de kassa-unit niet te lang zijn. Dit timen we elke avond. Verder houden we elk jaar bij hoeveel munten er worden verkocht. Dat was vorig jaar iets lastiger te berekenen aangezien er ook tijdens de Nachtoele al veel munten worden ingeslagen.

Hoe is de sfeer in de kassa-unit?
Een paar jaar geleden zat ik zelf nog achter de kassa en dat was zó ontzettend leuk. Met zes kassadames en – heren in zo’n kleine maar gezellige ruimte. Er is ook altijd een kleine competitie. Zo doen we elk jaar een wedstrijdje: Wie verkoopt de meeste munten. Ondertussen weten we welke plek in de unit het gunstig is, dus daar wordt dan om gevochten. En je moet zorgen dat jouw kassa het langst open is, maar weer niet te lang aangezien ‘s avonds de munten ingeleverd kunnen worden en je dus geld terug moet geven. Een geweldige onderlinge competitie. Daarnaast hebben we ook altijd een mooie centrale plek op het terrein zodat we de sfeer goed meekrijgen wat vooral voor de vrijwilligers erg belangrijk is!

Reurpop in 3 woorden?
Rupo, Reurpop-familie, geneugelijk.

Hoe ben je bij Reurpop terecht gekomen?
Via Jong Gelre. ‘De vrienden van Reurle’ is ontstaan na de tafelvoetbalactiviteit van Jong Gelre in 2007. Veel leden ondersteunen bij Reurpop en zo ben ik er ook bijgekomen. Al ben ik ook nog steeds voorzitter van Jong Gelre. We maken dus gebruik van elkaars vrijwilligers. We houden daarbij gelukkig rekening met elkaar, want het is tegenwoordig lastig om actieve vrijwilligers te krijgen en te houden. Het jammere is alleen dat de wandelvierdaagse en de opbouw van Reurpop veelal in dezelfde week vallen. Maar ook dan houden we rekening met elkaar en mogen bijvoorbeeld de vrijwilligers die ‘s avonds moeten helpen bij de vierdaagse iets eerder eten op het Reurpop-terrein.

Neem je speciaal vrij voor Reurpop?
Ja, we zijn vanaf donderdagavond tot en met maandag aanwezig. Donderdagavond ga ik naar het terrein om alvast sfeer te proeven en om kijken of onze kassa-unit op de juiste plek staat. Vrijdag versieren we de kassa-unit altijd leuk vanbinnen en dan begint het echt voor ons. Maandag tellen we alle munten/Rupo’s die zijn ingeleverd bij de cateraars en ronden we het financiële plaatje af. Het is namelijk onze taak om de omzet van de cateraars vast te stellen.

Hoe tellen jullie de munten?
Middels een speciale weegschaal van de Timp tellen we alle munten van de cateraars en de Rupo’s tellen we handmatig. Daarnaast hebben we ook nog telautomaten voor het munt- en briefgeld. Die herkend ook valse briefjes. Dit willen we echter tijdens de verkoop van de munten al voor zijn door middel van de valsgeldlampen.

Hoe denk je dat Reurpop er over 5 jaar uitziet?
Dan bestaat Reurpop zeker nog, maar ik zou het persoonlijk niet groter maken dan dat het nu is. Als ik kijk waar Ruurlo voor staat dan moet het niet massaler worden om het leuk te houden voor o.a. de vrijwilligers. Het is voor diegene die in het bestuur zit bijna een full-time baan. Maar ook om die binding te houden met Ruurlo. Ruurlo is uiteindelijk ook geen grote stad en tot nu toe straalt Reurpop juist dat karakter uit.

Wat vind je het leukste moment tijdens Reurpop?
Dat is de zondagavond. Als het einde in zicht is, ga ik buiten bij de kassa-unit staan en houd ik de sfeer in de gaten. Mensen die een ‘klein’ beetje aangeschoten zijn en op weg naar de uitgang zijn, fantastisch. Iedereen is dan eigenlijk altijd leuk en gezellig én zeggen dat ze zo’n geweldig weekend hebben gehad. Dat maakt me trots en dan kijk ik terug op een waanzinnig weekend. Ik ga er dan maar van uit dat dronken mensen de waarheid spreken, haha!

Wat vind je van Rupo!
Leuk! Tijdens de vierdaagse komt Rupo de kinderen ook altijd aanmoedigen en het is super om te zien hoe enthousiast die kinderen worden zodra ze Rupo zien.

Koop het boek 12,5 jaar Reurpop!