Voorzitters-wissel Stichting De vrienden van Reurle organisatie Reurpop

Via onze mediapartner Achterhoek Nieuws

Martijn Klein Brinke geeft stokje door aan Luuk Rouwhorst
Door journalist Jan Hendriksen

RUURLO – De magische poorten van het driedaagse Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop aan de Wiersseweg gaan op vrijdagavond 10 juni weer wagenwijd open. De organisatoren onder leiding van voorzitter Martijn Klein Brinke van Stichting De Vrienden van Reurle staan te trappelen om eindelijk na twee loze Reurpopjaren weer te doen waar ze goed in zijn. Een perfect afwisselend feestspektakel organiseren. Dat is tijdens al die voorgaande twaalf edities namelijk wel gebleken.

Dit jaar zal dat nog gebeuren onder leiding van voorzitter Martijn Klein Brinke. Maar Klein Brinke stopt na vijftien jaar met het voorzitterschap van de stichting die in 2008 de eerste editie van Reurpop organiseerde. Zijn opvolger wordt Luuk Rouwhorst (31) die al sinds 2011 deel uitmaakt van het bestuur van Stichting De vrienden van Reurle. “Het is na vijftien jaar tijd voor een frisse blik en verjonging. Het is nu het moment om het stokje over te geven. Reurpop heeft mij persoonlijk ontzettend veel gebracht en ik heb er veel van geleerd. Ik ben dan ook dankbaar voor alles dat we samen hebben mogen neerzetten. Met honderden vrijwilligers met positivisme de schouders eronder, samen kregen we alles voor elkaar.” De 41-jarige Ruurloër vervolgt: “Maar het is nu tijd om meer tijd te besteden aan mijn gezin, waarnaast ik sinds ruim twee jaar ook werkzaam ben als Sales & Marketing Director in de medische sector, dat ook de nodige tijd en verantwoordelijkheid met zich meebrengt.”

Klein Brinke was mede-oprichter van Reurpop en herinnert zich nog als de dag van gisteren de aanzet tot het succesvolle festival. “De oprichting had zijn oorsprong op een warme zondagavond in augustus 2007 waarop plattelandsjongeren vereniging Jong Gelre Ruurlo een ‘levend tafelvoetbal toernooi’ hield op het destijds braakliggende bedrijventerrein De Vente. Jong Gelre vond namelijk dat het tijd werd om in Ruurlo meer leven in de brouwerij te brengen. We hebben ‘s nachts geëvalueerd en iedereen was het erover eens: de middag was meer dan geslaagd en smaakte naar meer. Toen hebben we besloten om samen met verschillende vriendengroepen, zoals Hok On Tour, Wat Mot Dat Mot Dan Moar, Kiekuut, de Stacaravan en De Keet, die aan het toernooi hadden deelgenomen een festival te organiseren. Zo gezegd zo gedaan; Reurpop was geboren”.

Kippenvel

Martijn Klein Brinke prijst de saamhorigheid onder de honderden vrijwilligers, waaronder ook de talloze commissie- en bestuursleden. “Die is na al die jaren nog fantastisch. Als ik tijdens het festival dagelijks collectief de aftrap geef en hierbij met mijn megafoon alle vrijwilligers toespreek, dan geeft mij dit volop energie. Het voelt als één grote familie. Een familie waar ook lief en leed met elkaar wordt gedeeld en waar de afgelopen edities talloze vriendschappen zijn ontstaan. Het Reurpop-bloed zal altijd door mijn aderen blijven vloeien. Ik blijf betrokken, maar in een andere hoedanigheid.”

Uitdaging

De nieuwe voorzitter Luuk Rouwhorst kan de woorden van Klein Brinke beamen, ook hij heeft veel aan Reurpop te danken. Rouwhorst die tegenwoordig als Marketing & Sales Director zijn boterham verdient en evenals Klein Brinke een geboren en getogen Ruurloër is, ‘fietste’ elf jaar geleden Reurpop binnen om de sociale media rond het festival handen en voeten te geven. “Ik heb veel aan Reurpop te danken. Kennisgemaakt met zoveel mooie en verschillende mensen, waar ik veel van geleerd heb. Ook ben ik dankbaar voor wat Martijn mij in al die jaren bijgebracht heeft. Zaken waar ik in mijn werk dagelijks nog steeds profijt van heb. Naast de liefde heeft Reurpop mij nieuwe vriendschappen gebracht, connecties met andere festivals opgeleverd en er zelfs toe geleid dat ik samen met twee compagnons eigenaar ben geworden van een online marketingbureau in het Twentse Borne.”

Fundament

Rouwhorst ziet het voorzitterschap van de Stichting De Vrienden van Reurle als een mooie, nieuwe uitdaging. “Na vijftien jaar is er een fundament dat staat als een huis. Ik kijk ernaar uit om dit samen met die honderden vrijwilligers voort te zetten. Net als de afgelopen vijftien jaar, zullen we blijven vernieuwen, maar aan de doelstellingen en kernwaarden van het festival zal niet gesleuteld worden.”

Voorzitter Martijn Klein Brinke geeft de Reurpop inventaris over

Foto: JTDproducties/Joris Telders